Å finne sin plass

Publisert 7. august 2017 by hannedyrendal

«Da må alle finne plassene sine, forestillingen begynner». Det gjelder for teateret. Men det gjelder kanskje for livet også?

Vi har alle en plass, som er tiltenkt oss. Ikke plasser vi har betalt for, men plasser som er blitt gitt oss. Egne plasser skreddersydd til hver enkelt av oss.

 

Den svenske pastoren og skribenten, Tomas Sjödin, har skrevet mange lesverdige bøker. Hans siste bok har fått den norske tittelen «Den som finner sin plass, tar ingen annens». Ergo er det altså mulig å ta en annens plass. Ikke bare er det sånn at vi har fått en plass som passer til oss, og som vi har godt av å finne. Men vi kan også stå i veien for andre sine plasser om vi ikke finner vår egen. Det kan høres litt svulstig og klisjeaktig ut dette å finne plassen sin, men jeg tror likevel det ligger en sannhet gjemt der. Det er ikke sånn at det er èn bestemt plass og bare èn. Snarere er det flere plasser, kanskje vevd inn i hverandre, hvor vi kan utfolde, utforske og bruke evnene og interessene våre. Og vi har det best om vi finner disse plassene.

Vi kan heller ikke finne plassen en gang for alle. Nei, så enkelt er det heldigvis ikke. For hadde det ikke vært ganske kjedelig om vi fant en spesifikk plass som 20-åring, og fremdeles var på samme stedet 50 år senere? Heldigvis endrer livet seg, planene våre endrer seg og vi endrer oss. Men – det finnes en plass å fylle, en plass ingen andre kan fylle på en bedre måte.

Jeg leser også en bok av Lori Nelson Spielman for tiden: «En liste for livet». Tilfeldigvis (eller kanskje ikke tilfeldig??) handler boken om å finne sin plass. Den handler om å våge å finne tilbake til sin genuine drømmer og om å våge å følge dem. Og på denne veien hvor både holdninger og prioriteringer endres, finner hovedpersonen tilbake til seg selv.

Samtidig som jeg har gått og tenkt over dette med å finne sin plass, har jeg også tenkt på betydningen av å veksle mellom aktivitet og hvile. Tomas Sjödin sier i en av sine andre bøker: «det skjer noe når du hviler». Jeg tror det er i hvilen at impulsene kommer til å finne drømmene, til å finne oss selv og vår plass. Men det er i aktiviteten denne plassen kan synliggjøres.

 

Et forsiktig strå

beveger seg mykt

i de sanne svingningene

når jeg tør lytte etter tonene dypt inne

dans med hvilepuls

dans som er min

gjort mulig av livspusten

du har blåst inn i meg.

 

3 Comments

 • Wolfgang 7. august 2017 at 23:13

  Wow!
  En tankevekkende og fantasieggende betraktningskjede. Takk??

  Reply
 • Bech 8. august 2017 at 06:55

  Flott skrevet Hanne. Dette tar jeg med meg videre i livet. Takk for tips av bøker jeg ikke viste fantes.

  Reply
 • Lisbeth 8. august 2017 at 23:24

  Så flott skrevet Hanne. Dette vekker tanker i meg og jeg fikk veldig lyst til å lese boken «En liste for livet» . Takk for du deler ?

  Reply

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *