Å huske sin dødelighet

Publisert 8. november 2017 by hannedyrendal

Vi nærmer oss Halloween. Denne kvelden da det hetes at det er «utvisking» av grensen mellom liv og død. Kvelden som handelsstanden begjærlig har grepet tak i. Kvelden hvor små og store skumle (og søte) vesener er ute og sanker godteri.

Vel, nå tenkte jeg egentlig ikke å skrive så mye om Halloween. Mener vel igrunnen det samme som jeg skrev på bloggen i fjor. Men påminningen om den skjøre grensen mellom liv og død, derimot. Den kan vi med fordel stoppe opp litt ved nå og da.

Som sagt holder jeg for tiden på med videreutdanning i sjelesorg og rusler rundt på et av hovedstadens sykehus ikledd presteskjorte og hvit frakk. Det er en flott og spennende tjeneste med mange innholdsrike og berikende menneskemøter. Og disse møtene bringer meg også i direkte og indirekte kontakt med døden. Denne skjøre grensen mellom liv og død blir tydeligere. Grensen mellom sykdom og god helse. Mellom aktivitet og funksjonstap.

Men så er det jo ikke sånn at sykdom gjør oss dødelige. For vår dødelighet følger av vår menneskelighet. Dødeligheten er et av livsvilkårene våre. Et vilkår vi til vanlig skyver litt i bakgrunnen. Og bra er det. Det er både riktig og viktig å leve her og nå.

Men noen ganger blir vi minnet på dødeligheten vår. Som når vi rusler rundt på et sykehus. Eller når halloween nærmer seg. Og vi trenger denne påminningen. For å forsone oss med dødelighet og dødsangst. Og for å kjenne på takknemligheten over livet.

Så: HAPPY HALLOWEEN!!

No Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *