Aktiv dødshjelp i medvind

Publisert 23. august 2016 by hannedyrendal

Med aktiv dødshjelp i medvind, utfordres vi til å snakke sant om livet, om livsverd og om menneskeverd.

Her om dagen leste jeg at aktiv dødshjelp er på fremmarsj. Artikkelen fortalte om en kvinne som hadde reist til Sveits for å avslutte livet. Hun var verken gammel, syk eller ensom. Hun var 75 år, men ville ikke bli en som tok opp plass i sykehussenga.

Sånt gjør meg uendelig trist å lese. Så trist at et menneske med loven i hånd kan ta sitt eget liv. Så trist at et menneske blir lurt til å tro at dette er å bestemme over sitt eget liv. For handler ikke dette snarere om at samfunnet bestemmer over menneskelivet? Et samfunn som hyller det sterke, friske og vellykkede. Men hvor sykdom, aldring, ensomhet og det «uperfekte» har dårlige livsvilkår? Og hvem har rett til å definere hvordan menneskelivet skal være?

Jeg blir så uendelig trist av å tenke på at vi lever i et samfunn som gir så lite rom for å bli gammel, svak og orke mindre enn før. Helsevesenet vårt er bra her i Norge. Jeg tviler ikke på det. Men hvor er hjelpen til å akseptere sykdommen som ikke kan helbredes? Alderdommen som setter begrensninger? Personen som koster samfunnet? For alle vet jo at det er slik menneskelivet er. Ikke de glansbildene vi presenteres for i media. I Nederland innvilges stadig flere psykisk syke aktiv dødshjelp. Da syns jeg virkelig samfunnet har parkert håpet.

Døden er vanskelig å forholde seg til. Døden er vond. Å gi slipp er vondt. Men dette blir ikke mindre vondt verken for den som skal dø eller de som sitter igjen, om tidspunktet kan bestemmes. Og hvem ønsker seg et samfunn der vi kjenner presset for å avslutte livet i frykt for å være en byrde?

Vi har en jobb å gjøre med å snakke om livsmening, livsmestring og menneskeverd. Også der hvor sykdom og smerte er til stede. En jobb å gjøre med å ha et større og videre perspektiv på håpsbegrepet. En jobb å gjøre med å snakke sant om livet. Vi har en jobb å gjøre som fellesskap og som enkeltindivider. Jobben er ikke lett. Men det gjør den ikke mindre viktig og nødvendig.

 

IMG_3758
Engel laget av glass som var ødelagt

No Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *