Det kreative menneske

Publisert 15. november 2016 by hannedyrendal

Alle er vi født med en iboende skapertrang – en iboende kreativitet. Jeg tror at dette handler om at vi er skapt i Guds bilde. At vi som Guds avbilder i verden bærer i oss en skapertrang fordi Gud er skaper. Å leve et autentisk liv handler også om å leve et skapende og kreativt liv. Og kreativiteten kan ha mange ulike uttrykksformer. På en av bloggene jeg følger – Skapt – sto det for en tid tilbake et spennende innlegg om kreativitet. Her slår de fast at være menneske pr definisjon er å være kreativ. «Har du en sjel, er du kreativ», skriver de. Et spennende utsagn som utvider horisonten for hva vi vanligvis tenker på med kreativitet!

Kreativitet handler altså ikke bare om å tegne, strikke, blåse glass eller skrive musikk. Men også om å lage til et måltid mat, gjøre noe for andre, måten en utfører jobben sin på og mye mye mer. Gå på jakt i ditt eget liv etter hvor du er kreativ 🙂 Finn din vei.

img_4435

 

En av mine musikervenner, Tor Espen Aspaas, ble nylig utnevnt til Ridder 1. klasse av St Olavs orden for sin innsats for musikk og kulturformidling. I 2014 var han gjesteskribent her på bloggen. Han skrev om kunst og kreativitet, «De evige øyeblikkene». Fine ord som godt kan leses på nytt.

Vi lever livene våre i spenningsfelter fra ekstreme krefter og motkrefter. Vi lever blant uløselige paradokser, i evige gåters nærvær. Nietzsche mente at kunst eksisterer for at menneskene ikke skal forgå av sannhet. Det kan så være, men selv føler jeg sterkere affinitet til Picassos motto: ”Kunst er løgn som avdekker sannhet.”

I arbeidet med kunst – hva enten jeg skaper, medskaper eller erfarer den – opplever jeg en sjelden gang iblant dyrebare glimt, privilegerte øyeblikk av innsikt og taus visshet om noe som er større enn oss, større enn delsummen, noe utvilsomt sant. Noe som ikke kan fastholdes, rommes i språket eller defineres én gang for alle. Derfor er det en uendelig søken og mulighetene den bærer i seg som motiverer min livsreise og som er selve beveggrunnen; søken etter disse få, evige øyeblikkene som kan strekke til for et helt liv og gi mening til det – men også et brennende ønske om å makte å formidle dem som kunstner, dele dem med andre på et mellommenneskelig, universelt plan.

Göran Tunström: ”Det hele handler om å våge å lukke opp. For å snakke med hverandre. At vi kanskje sammen kan forstå vår verden, at vi ikke er ensomme i vår ensomhet. Det er så enkelt som så.”

 

Ha en fin kreativ uke! Og har du lyst, fortell meg gjerne litt om dine kreative uttrykksformer!

1 Comment

  • Lone 15. november 2016 at 19:01

    Noen gange kan man gå helt i selvsving med masse kreative påfund – ville ønske jeg da havde mere tid. En ide kan fort utvikle seg 🙂 Og særlig i jobb med barn ta en helt ny og uforudset drejning. Kreativiteten lenge leve 🙂

    Reply

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *