Hurra for halloween

Publisert 31. oktober 2016 by hannedyrendal

Etter hvert som årene har gått har jeg blitt begeistret for Halloween. Og i år skal jeg for første gang følge en gjeng barn rundt på «knask eller knep»-runde 🙂

I dag er altså Halloween – en kveld som både er elsket og hatet. Elsket av alle som liker å kle seg ut i mer eller mindre makabre kostymer og samle godteri. Hatet av de som syns makabre kostymer er noe tøys, at dette er alt for mye styrt av handelsstanden og helst vil ha tilbake julebukktradisjonen. Noen har alternative Halloween-arrangement, såkalt HalloVenn – fester. Morsomt ordspill, syns jeg og fint med positive arrangement. Men jeg syns det er litt rart med et Halloween-arrangement der det ikke er lov til å kle seg ut som noe skummelt. Og jeg lurer på hvorfor det er nødvendig med mot-arrangement. Det er jo fullt mulig å gjøre Halloween til et hyggelig arrangement!

Selv er jeg altså blitt begeistret for Halloween etter hvert som årene har gått. For mange år siden bodde jeg i Dublin en høst, og der var «alle» på byen utkledd og hadde det gøy.

47

Jeg har ikke noe sans for de som går rundt å ødelegger og tilgriser. Selv om vi sier «knask eller knep» er det ikke lov å gjøre ekle knep. Men litt skumle kostymer og en koselig runde med å ringe på dører for å gå godteri er jeg for. Til vanlig pakkes døden bort i samfunnet, så en kveld med litt føling med den delen av virkeligheten tror jeg vi har godt av.

Halloween  er en forkortelse for All hallows eve – altså alle helliges kveld. Det er kvelden før allehelgensdag. I følge tradisjonen er skillet mellom den logiske, daglige verden og den spøkelsesaktige nattverden nærmest usynlig denne kvelden. Derfor brukes det symboler på døden, de levede døde, svart magi og mystiske monstre. Og et av de viktigste symbolene er blitt gresskarlykten – jack-o’-lantern.

img_4490

Gresskarlykten stammer fra en irsk legende. Om Jack som lurte djevelen tre ganger. Da han døde kunne ikke Djevelen ta ham med til helvete. Til himmelen ville heller ikke Jack. Så han vandrer hvileløst rundt på jorda med en lykt.

I Norge kom Halloween-feiringen for alvor rundt år 2000. Ingen tvil om at feiringen er godt hjulpet av handelsstanden, men uansett er den kommet for å bli. For hvilke barn syns ikke det er gøy å kle seg i noe skummelt å få samle godteri?

Jeg skal altså følge 6-åringen min på «knask eller knep»-runde i år for første gang. Og jeg gleder meg. Jeg skal innrømme at jeg er glad den vesle prestedatteren valgte «sommerfulg-skjelett» og ikke djevel-kostyme, he he… Men jeg klarer iallfall ikke å se noe annet enn positivt i at hun skal være sammen med venninnene sine og gå fra hus til hus. Og en ting er sikkert – de gleder seg enormt! Og snakket om det hele veien til skolen i dag.

img_4409

 

Så, kjære lesere- happy halloween! Kos deg i kveld, pynt med gresskarlykter og spis godteri hvis du har lyst. Eller la dette være en vanlig mandagskveld. Men hvis du er hjemme, så ta godt i mot de småskumle smårollingene som ringer på døra. For de gleder seg til å ringe på nettopp hos deg!

 

img_4485

 

 

 

 

 

No Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *