Hva tar du vare på?

Publisert 8. september 2017 by hannedyrendal

Rydding er aktuelt stoff om dagen. Flere har skrevet bøker om temaet. Tips og råd for hvordan vi best og lettest kan holde orden. Diverse artikler popper opp om emnet. Hvordan rydde effektivt? Hvordan holde det ryddig? Hvordan skape gode ryddesystem?

For rot er en energitapper. Det tar tid å rydde. Tid vi heller kunne brukt på andre ting. Og rot og rydding er visstnok en «slager» i samlivskrangler. For vi er ulike på dette punktet også. Vi har ulike grenser for hvor mye rot vi tåler og for hvor mye rot vi kan ha rundt oss og fremdeles slappe av.

Høsten er ofte en sånn ryddetid. Vi starter på et nytt semester. Vi vil lage nye rutiner, organisere på en ny måte. Starte litt på ny frisk.

Et råd som ofte går igjen i disse «hvordan holde orden»-tipsene, er å bruke bokser, kasser, esker. Da kan ting ordnes i kategorier og ha sine faste plasser. For eksempel å samle kjøttpålegg i en boks og ost i en annen. Da går det kjapt å sette fram på frokostbordet en travel hverdagsmorgen.

Vel, nok om pålegg og ting og tang. Det er lurt å rydde litt i livet innimellom også, for eksempel i tilbakemeldinger. Hva med å samle tilbakemeldinger i tre mentale bokser? En til de gode, oppmuntrende tilbakemeldingene, en til de konstruktive og korrigerende tilbakemeldingene og en til de tilbakemeldingene som ikke fører noe godt med seg.

God tilbakemelding kan være vanskelig å ta til seg, men fortjener så absolutt å bli samlet. Vi trenger den, trenger å ta den fram og minne oss selv på den. Den bygger opp selvtilliten og gir mot til å fortsette å være oss selv.

Den korrigerende tilbakemeldingen er heller ikke alltid så lett å ta imot, men vi trenger den også. Slik kan vi vokse, utvikle oss og bli mer oss selv.

I den siste gruppen av tilbakemeldinger havner det som er uklokt sagt eller saklige og usaklige uenigheter som ikke gir oss noe. Og den negative kritikken vi er flinke til å fortelle oss selv. Denne boksen er det viktig å tømme ofte så den ikke blir en del av oss selv og vår selvforståelse.

Så start høsten med en liten mental ryddejobb og velg med omhu hva du vil ta vare på! Og neste gang tilbakemeldingen kommer, vet du hvilken boks du skal putte den i.

5 Comments

 • Wolfgang 8. september 2017 at 21:55

  Herlig!

  Reply
 • Ragin 9. september 2017 at 11:20

  Meget godt sagt! Takk for det.

  Reply
  • hannedyrendal 9. september 2017 at 20:49

   Tusen takk, hyggelig å høre?

   Reply
 • Bech 12. september 2017 at 20:13

  Da er jeg på rette vei – har ryddet og ryddet og puttet i boks og navnet – vi skal flytte så det er så oplagt med denne sortering – tiltrengt etter mange år på samme plads…….. Og man får vendt mange minder i form av gamle brev, fotos mm. samt mange gaver som er modtaget i årenes løb. Overvejelser om nice to have eller need to have. Føler meg helt sund etter al den rydding 🙂

  Reply
  • hannedyrendal 13. september 2017 at 16:47

   Ja rydding er både slitsomt, nødvendig, bra og vemodig. Lykke til med flytting! Vi må snakkes en dag!

   Reply

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *