Hvem definerer et liv?

Publisert 16. mars 2016 by hannedyrendal

For noen dager siden kunne vi høre historien om en kvinne som er innlagt på Gaustad sykehus under tvungen psykisk helsevern. Hun har vært innlagt i mange år, de siste 2 årene kontinuerlig beltelagt. Hun veier under 40 kg, og har høy grad av selvskading. Selv opplever hun at hun bare holdes i live og sier at hun helst vil dø. Sykehuset vil ikke skrive henne ut, fordi de da mener hun skrives ut til et selvmord. Kvinnen har gått rettens vei, men har ikke fått medhold i at hun skal skrives ut. Borgarting lagmannsrett stiller spørsmål ved om det er bedre å leve under belastende regime enn å dø, men å gi tillatelse til å skrive henne ut kan likevel ingen gi.

Hvis du vil høre hele reportasjen, finner du den her: «Dømt til å leve»

Omtrent samtidig har debatten gått om muligheten for å abortere bort en frisk tvilling. Bakgrunnen er at Justisdepartementet har gått gjennom abortloven og konkludert med at norsk lov åpner for å fjerne ett eller flere fostre i magen, selv om det ikke er noen sykdom. Loven åpner for å fjerne en frisk tvilling fordi en ikke har økonomisk evne eller sosialt nettverk til å ha omsorg for flere barn .

 

baby-1178537__180

 

Det samme samfunnet bruker altså mye ressurser på å holde en kvinne i live, til noe som for hennes ikke oppleves som et godt liv. Det samme samfunnet er villig til å bruke mye ressurser på å fjerne friske fostre som etter alt å dømme kunne fått et godt liv. Og ingen har tenkt på å bruke ressurser for å hjelpe en kvinne / en familie til å ta imot et ekstra barn. For et tankekors!

Jeg sier ikke at det er enkle svar på noen av disse spørsmålene. En sak er alltid mye mer sammensatt enn det pressen kan eller vil fremstille. Og beslutningen i slike kompliserte spørsmål verken kan eller bør tas på bakgrunn av en enkelt faktor. Men likevel – hvem er det som definerer hva som er et autentisk og verdifullt liv? Hvorfor er lovgivende myndigheter enige i at en alvorlig psykisk syk kvinne skal holdes i live med makt, og samtidig tillater å avslutte et liv med alle muligheter?

balance-863060__180

 

 

 

2 Comments

 • Wolfgang Plagge 20. mars 2016 at 21:48

  Et utrolig tankekors der liv og død kommer nær hverandre i en nesten absurd tetthet. Dette er tanker som alltid må tenkes, spørsmål som alltid må stilles. Vi kan aldri opphøre å ville livet uten å akseptere døden.

  Reply
  • hannedyrendal 20. mars 2016 at 21:50

   Sant, godt sagt!

   Reply

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *