Paradisvandringer

Publisert 31. mai 2016 by hannedyrendal

Jeg liker å gå på kunstutstillinger, og spesielt utstillinger som innbyr til å ta og føle på, gå rundt, betrakte fra forskjellige vinkler. Forrige uke fikk jeg med meg en spennende utstilling i Frogner kirke i Lier – Paradisvandringer av Tollef Thorsnes (vil du vite mer om kunstneren finner du hjemmesiden hans HER ).

IMG_3139

Utstillingen kunne forstås på mange plan, både reiser i konkret og overført betydning. Vandring fra krybbe til grav med det mest nødvendige: tannbørste og pass, og indre vandringer eller livets vandringer i mer overført betydning.

Thorsnes hadde benyttet kraftige trestokker som hadde ligget ute i vind og vær og sprukket på naturlig vis. Deretter hadde han brukt disse som illustrasjon på reisekister, med innlagte symboler.

IMG_3132

Trestokkene minnet både om reisekister slik folk benyttet i gamle dager og samtidig en påminnelse om at vi reiser først og fremst med oss selv. Med vårt eget liv som utsettes for vær og vind, men som består med sprekker og tilsynelatende feil. Innimellom reisekistene lå det store frøkapsler – det vi trenger for å komme videre på reisen vår og de spor vi legger igjen.

På sidene kirkerommet var det fendere, bøyer og pullere, alle med innlagte barnetegninger. Med kister i midtgangen og fendere på siden nettopp i kirkerommets «skip», kjente jeg helt fysisk at jeg var om bord på et skip. Det var rett og slett som om hele rommet duvet litt fra side til side.

IMG_3130

Barnetegningene er laget av kunstnerens egen datter. De er et sterkt symbol på å bevare det barnlige livet ut, om barnets verdi og om betydningen av det enkle. Det umiddelbare og impulsive som vi finner mer av hos barn. Barna er ikke så opptatt av det perfekte, det mulige eller det riktige. Her kan kaninen sveve med ballonger.

IMG_3133

Med plassering av kunstverket i et kirkerom er det umulig for meg å ikke gi det en kristen fortolkning. På den siste kisten sto det «reservert for kapteinen». Det kan være oss selv, eller det kan være Gud – den vi ønsker skal styre skuta vår.

IMG_3135

Inni alterringer var det en bøye med tegning av Kristus – den jeg ønsker å fortøye livet mitt til, slik at jeg makter livsreisen som begynner nederst med en tannbørste og et pass og ender ved muligheten for fortøyning ved ham som gav oss livets mulighet.

IMG_3136

IMG_3137

2 Comments

 • Wolfgang 31. mai 2016 at 20:38

  Tankevekkende, Hanne – og en overraskende kombinasjon av kunstreferat og eksegese som jeg har stor sans for?

  Reply
  • hannedyrendal 31. mai 2016 at 20:45

   Så koselig da. Dumt du ikke fikk sett utstillingen!

   Reply

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *