Salmeboka minutt for minutt

Publisert 1. desember 2014 by hannedyrendal

IMG_0905        Salmeboka minutt for minutt var helgas store snakkis. Iallfall om jeg skal dømme etter nyhetsfeeden min på facebook.

Nå kan det riktignok hende at jeg har over gjennomsnittet mange salmeglade venner, da… Uansett sakte-TV har visst kommet for å bli. Først var det bergensbanen, så Hurtigruta og nå salmeboka.

Et prisverdig tiltak, et imponerende prosjekt som virker til å ha gått helt etter planen. Og det har til og med vakt oppsikt utenfor landets grenser. Kanskje vi ikke er så stresset likevel, da.  Men at vi faktisk har tid til å se på salmesending på TV en helg. Det er god trening i å gå litt sakte, ikke bare switche fra program til program eller stadig hige etter ny underholdning.

Mange av salmetekstene er svært slitesterke. De setter ord på erfaringer som det kan være vanskelig å finne ord for. Slik kan salmer gi hjelp i samtaler om ting som er vanskelig. Gi hjelp ved å finne et språk som kan være vanskelig å finne. Og mange melodier er med på å understreke tekstene på en god måte.

IMG_0037

Men når en får det presentert salmene slik etter hverandre, slår det meg at det blir veldig mye likt. Ja, jeg fikk med meg at det var både innslag fra taize og en melodi med litt mer afrikanske rytmer. «Jeg folder mine hender små» fikk vi også høre med samisk språk og rytme. Heldigvis!

Likevel sitter jeg igjen med spørsmålet om det kan være nødvendig at så mange salmer synges og spilles på samme rytme, og med lite variasjon vers etter vers. Jeg er overbevist om at større variasjon er mulig. Etter min mening ville det berike salmeskatten og gjøre den tilgjengelig for enda flere.

Så jeg roper et rungende JA til større mangfold, mer variasjon, både mer glede og mer tyngde – ja også litt mer dans, da 🙂

1 Comment

  • Trine 2. desember 2014 at 08:44

    Ja, her er det mange tradisjoner, og det er også mange følelser og minner knytta til ulike salmer og framførelsen av desse. Det å visa fleire tradisjoner og variasjoner i fremførelsen kan berika opplevelsen og treffa fleire mennesker, har høyrt mange vellukka eksempel på det frå andre land. Målet må vera å treffa flest mogleg med det sterke innholdet og budskapet som finnes i vår salmeskatt.

    Reply

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *