Synestesi – et ukjent fenomen?

Publisert 23. oktober 2015 by hannedyrendal

Øynene våre er et fascinerende organ. Ja, egentlig er hele kroppen fascinerende da, men i dag var det akkurat øynene jeg tenkte på.

Hver kveld før jeg skal legge meg, lister jeg meg inn på rommet til minstemann for å se at alt er i orden der. Og der i rommet er det mørkt. Lyset kan jeg naturligvis ikke sette på for da vil han våkne, så hva gjør jeg? Jo, jeg står der i mørket og erfarer kveld etter kveld at øynene venner seg til mørket. Fra at alt er svart der inne i rommet, blir konturene stadig tydeligere og både mønsteret i teppet og lekene trer fram.

Gradvis utvider pupillene seg slik at de utnytter det bittelille lyset som er der inne i rommet til å kunne se best mulig. Selv om jeg vet at det vil skje, blir jeg litt fascinert av øyets tilpasningsevne hver gang.

 

IMG_2745

 

Mens jeg googlet litt rundt om øyet, kom jeg over et annet spennende fenomen som kalles synestesi. Det er et fenomen der sansene er mikset. For eksempel er  det noen som kan smake ord, som opplever at ulike lyder eller bokstaver har egne farger, eller som ser ukedager eller måneder med spesifikke tredimensjonale plasseringer.  Personer som har synestetiske opplevelser har gjerne hatt disse så lenge de kan huske, og opplevelsene er forbausende konsistente over tid. Dette har vært kjent i legevitenskapen i ca. 300 år, men gått i glemmeboken. De siste 10 årene har fenomenet blitt mye studert. Og man vet nå en del om både genetiske forhold og strukturer i hjernen som ligger grunn for synestesi.

Det finnes ulike former for slik synestesi:

 • at bokstaver og tall har spesifikke farger
 • at tall, ukedager og måneder er ordnet i to-eller tredimensjonale mønstre
 • at en ser farger når en hører musikk
 • at ord og tall en tenker på eller sier beveger seg bortover som en rulletekst
 • at ord, lyder eller berøring er assosiert med smak
IMG_2450
En ting er iallfall sikkert, hjernen vår er utrolig spennende!
Hvor mange som har synestesi er man visst usikker på, men det kan se ut som det er flere enn en trodde før. Og da lurer jeg på hvordan det er med deg? Har du noen form for synestesi?

 

2 Comments

 • Maria A Mellum 20. mars 2016 at 21:38

  Jeg har det på slik at jeg ser ukedagene i ring, oval i formen, helgen e i svingene. Helgene er også i lys farge!
  Året er på samme måte. I rund ring -med farger eller lysere/mørkere etter årstiden. Det er også oppe-nede, litt bakker/hellinger i disse syklusene.
  Ser også av og til mennesker i minnet mitt, i farger, når jeg husker dem og situasjonen jeg opplevde dem i.
  Senser utstrålingen og/eller energien deres, innbiller jeg meg

  Reply
  • hannedyrendal 20. mars 2016 at 21:42

   Spennende å høre! Jeg ser også ukedager og måneder, men ikke farger på mennesker.

   Reply

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *