Ytterpunkter og hverdager

Publisert 4. august 2019 by hannedyrendal

For en del år siden var jeg med min kjære på en musikkfestival i Ullensvang. Vi var der faktisk flere år på rad, og feiret også 17. mai der et par ganger. Men det er spesielt en episode jeg husker godt.

Det var om kvelden etter at siste konsert var ferdig. Og vi lurte litt på om vi skulle kjøre et sted for å få oss litt mat. Jeg har en liten anelse om at vi kanskje ikke var helt enige om prosjektet. Men uansett – poenget er at jeg iallfall spurte min kjære hvordan han fikk fram klangen i pianospillet sitt. Og svaret lød «Blir du med til Kinsvarvik, så skal jeg fortelle det!». Smart ting å si til meg, som er nysgjerrig (og sikkert også sulten…) For jeg ble jo selvsagt med på turen. Jeg har en vag erindring om at vi fant et eller annet ikke helt spennende sted med litt mat. Men så var det svaret på spørsmålet mitt da. Jeg ventet i spenning. Og hva sa han? Jo, ytterpunkter.

Ytterpunkter altså! Og dette hadde jeg blitt med til Kinsarvik for! Jeg syntes ikke svaret virket verken spesielt avansert eller spesielt vanskelig. Men åpenbart var det et poeng. Jeg hørte jo effekten

Og jeg tenkte at sånn er det jo i livet også. Ytterpunktene er viktige og nødvendige for å sette ting i perspektiv. Både de gode og glade ytterpunktene. Og de vonde, de ytterpunktene som er tunge og som vi skulle ønske vi slapp unna. Men som iallfall etter en lang stund likevel er med på å gi perspektiv.

Jeg er en tilhenger av hverdager. Men for at hverdagene skal få en skikkelig klangbunn, trengs ytterpunktene. Vi kan ikke leve lenge i ytterpunktene. På samme måte som vi ikke kan lytte til ytterpunktene i pianoklangen. Men ytterpunktene i spillet gir klangen sin spesielle farge og intensitet. Og ytterpunktene i livet er vesentlige for dybden på alle hverdagene. Alle de dagene vi til vanlig lever i.

Ytterpunkter som først hørtes ut som en veldig enkel løsning, viser seg nok å være ganske avansert. Det er ikke så enkelt å tenke ytterpunkter i et pianospill. Og det er ikke så enkelt å tenke på ytterpunktene mens vi lever hverdagene heller. Men ikke mindre viktig!

1 Comment

  • Wolfgang Plagge 5. august 2019 at 07:11

    ❤️

    Reply

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *