Illusjon og å se med hjertet

Publisert 25. juli 2019 by hannedyrendal

«It is only with the heart that one sees rightly. What is essential is invisible to the eye.»

Jeg fikk en gang et kort med dette sitatet fra tanta mi. Hele det første året etter at jeg flyttet hjemmefra hang det på oppslagstavla mi. Jeg tok det til og med meg videre på flyttelasset. Først lenge etterpå fant jeg ut at sitatet er hentet fra «Den lille prinsen» av Antoine de Saint-Exupéry. En av verdens mest berømte bøker, oversatt til en haug språk. Boka regnes som en klassiker, både som barnebok og som etisk fabler for alle aldre.

Jeg har nettopp sett «Den lille prinsen» i 4D-versjon i Hunderfossen familiepark. Utrolig kult konsept! Med spesialbriller på nesa blir vi tatt med inn i selve filmen. Når flaggermusene våkner flyr de rett mot og krasjer nesten med oss. Det føles som vi kan ta på dem! Når den lille prinsen reiser gjennom verdensrommet, kjennes det ut som vi reiser med. Lett å bli svimmel faktisk – det beste er å bare la seg drive med. En fantastisk overbevisende illusjon. Og når den lille prinsen lander i vannet med et brak, spruter det vann på oss. Vi blir faktisk våte helt på ekte.

Spennende hvordan hjernen lar seg lure! Til og med tidsopplevelsen blir manipulert. Filmen tar 15 minutter står det på plakaten. Men jeg kunne veddet på at den ikke tar mer enn 5!

Vi blir en del manipulert til daglig også. Tenk bare på reklame eller sosiale mediers glansbilder. Men «what is essential is invisible to the eye». Den lille prinsen finner igjen rosen sin, for han skjønner at i rosen ligger lykken for ham. Denne rosen som han faktisk hadde rett under nesa si.

Mye dyp filosofisk visdom her altså. Og selve den fascinerende 4 D- effekten gir rom for filosofisk undering.

Fascinerende! Fengslende! Anbefales!

1 Comment

  • Trine 25. juli 2019 at 17:28

    Ei av mine favorittbøker! Mykje god livsvisdom der! Har ikkje sett filmen, får ta turen når me er i Øyer ein gong. Fine og filosofiske betraktninger du har, som vanlig, takk ?

    Reply

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *