Forbundet med hverandre

Publisert 29. januar 2018 by hannedyrendal

Det er noe som stadig fascinerer meg – nemlig det at vi alle mennesker er forbundet med andre mennesker og at vi er avhengige av andre mennesker. Kanskje ikke spesielt oppsiktsvekkende erkjennelse, men likevel – jeg syns iallfall relasjoner er både spennende og flott. Uansett hvilket faglig perspektiv vi legger på det, ser vi at alle mennesker hører sammen med noen andre mennesker.

I løpet av et år har jeg mange gravferder, og som fast element i en hver gravferd hører et minneord. Og så og si alle minneord handler om relasjoner. Om hvilke personer som har vært viktige i livet til den som er død. Om familie og venner. Om takknemlighet for hva den avdøde har betydd. Dette er flott og fascinerende. Når det kommer til stykket er det dette som betyr noe. Det er relasjonene som er viktige. Det vi huskes for er ikke lønna vi hadde, karrieren vi fiksa, eller alle de fine tingene vi skaffet oss. Nei, når det kommer til stykket huskes vi for smil, for inkludering, for menneskemøter. Vi huskes for det vi har betydd for andre og det inntrykket vi har gjort.

Det er fint, tenker jeg. For det betyr samtidig at vi stiller likt alle sammen. Alle er innvevd i andres liv. Alle kan bety noe for andre. Alle kan være viktige for noen.

«Jeg blir til ved Du’et» sa filosofen Martin Buber. Vi trenger altså hverandre. Og vi trenger hverandre for å bli et selv.

Noen relasjoner er livslange. Andre er mer kortvarige. Det er også spennende å tenke på, syns jeg. Familiære forhold er jo vanligvis livslange. Mange ganger er det veldig fint. Andre ganger kan det være krevende. Og noen ganger til og med uutholdelig. Noen ganger er vennskap også livslange. Men mange relasjoner og vennskap er av mer tidsbegrenset art. Naboer. Kollegaer. Studievenner. Men ikke desto mindre verdifullt av den grunn. Det er flott at vi kan være sammen et lite stykke av livsveien. At våre historier veves inn i andres historie.

Jobben min handler mye om menneskemøter. Og mange ganger blir det kanskje bare ett møte. Men likevel – ett slikt møte være kjempeviktig både for min livsvei og for den andre sin.

Så la oss tenke stort om møtet med den andre. Tenke stort om relasjoner. Det er godt å vite at for noen er du og jeg den viktigste som finnes.

1 Comment

  • Wolfgang 29. januar 2018 at 23:13

    Så fint!?❤️

    Reply

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *