Om facebook og ærlighet

Publisert 6. september 2016 by hannedyrendal

For å leve et autentisk liv, må hele mangfoldet av menneskelivet rommes. I dagens samfunn er sannelig ikke det noen enkel oppgave.

Daglig ser vi flotte oppdateringer på facebook. Oppdateringer som stort sett viser en eller annen vellykkethet. Og for all del det er jo også mye vellykket og hyggelig som skjer – ikke misforstå. Bursdager, jobbsammenkomster, venninnekvelder, fotballseire. Heldigvis består livet for de fleste av mange gode og fine stunder. Men like sant er det at dagene kan være stressende, ensomme, vanskelige og smertefulle.

Nå skjønner jeg jo at det verken er naturlig eller ønskelig å dele det vonde og vanskelige på facebook. Det er ikke sikkert det gagner noe å legge ut bilde av våre tårevåte øyne fordi vi kjenner på oppgitthet og tilkortkommenhet. Men menneskelivet skal kunne romme begge deler. Både det flotte, vellykkete og gode og det som er krevende og sårt.

Delesamfunnet er kommet for å bli, iallfall for en stund. Og hva gjør det med oss at det stort sett bare er hyggelige ting og fin fasade som deles? Klarer vi å se bak fasaden? Eller blir det vanskeligere å romme utfordringene og snakke ærlig om livet?

I Salmenes bok i Bibelen står det mye bra, og i dag stoppet jeg ved et par setninger fra Salme 90: «De beste årene er fulle av strev og urett. De går fort, og vi flyr av sted.» Litt pessimistisk der kanskje, men gjenkjennbart også. «Tiden flyr» sier folk. Tenk bare på hvordan det er når du står der med konfirmanten din. Og det kjennes som det var i går den lille bylten kom hjem fra sykehuset. Nå har forhåpentligvis ikke disse 15 årene bestått bare av strev og urett, men strevet og det vanskelige har helt sikkert også vært tilstede.

Jeg tror at for å leve et autentisk menneskelig liv må hele mangfoldet i menneskelivet rommes. Gamle tekster, både bibeltekster og litteratur, kan gi hjelp til en slik virkelighetstolkning. Og de ærlige samtalene.

IMG_3815

 

Et autentisk liv tar med seg mangfoldet. Begge deler må med. Janteloven skal ikke få knuse suksesshistoriene og det som er godt, og «vellykkethetssamfunnet» skal ikke legge lokk på det vanskelige og vonde.

Dette utfordrer iallfall meg.

No Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *