Å se ut av vinduet

Publisert 3. mars 2015 by hannedyrendal

Å se ut av vinduet kan avstedkomme mange tanker og refleksjoner, avhengig av hvor en ser og hva som faktisk er utenfor det vinduet da. Og ikke minst hvor forskjellig vi oppfatter det vi ser, vektlegger det vi ser, eller rett og slett hva og hvor mye vi legger vekt på.

 

IMG_1533
Et klassisk eksempel: Halvfullt eller halvtomt?

 

 

Et merkelig og temmelig absurd eksempel på dette fikk vi i sosiale media forrige uke, hvor det verserte en intens diskusjon om fargene på en kjole – gull og hvit eller blå og svart. Aner ikke hvordan det ble så forskjellige bilder av denne kjolen, men veldig spennende å se hvilken enorm oppmerksomhet denne saken fikk.

For noen dager siden kom jeg til å kikke på et hus, et hus som for meg fortoner seg litt rotete med en del halvferdige løsninger. Men så kikket jeg litt nøyere etter og begynte å tenke på hva andre kunne vektlagt. Kanskje at det er et stort hus? Et hus med kreative og miljøvennlige løsninger? At det er god plass ute og inne? Eller at det ser helt håpløst utdatert ut? Mulighetene er faktisk ganske mange.

Hvordan vi ser og oppfatter ting, kalles persepsjon. Denne persepsjonsprosessen påvirkes av mange faktorer, blant annet hva vi er opptatt av, våre tidligere erfaringer, vår historie, hvor trent vi er til å legge merke til ting osv. Hva vi oppfatter og forteller om, inneholder dermed alltid en vurdering også, og vil aldri kunne være fullstendig objektiv.

 

IMG_1537
Med ulike briller ser vi ting ulikt

 

Og slik er det med andre ting i livet også, det trengs hjelp for å se ting fra ulike vinkler. Ofte kan vi gå oss litt vill i vår egen måte å se på, da kan det være fint å lufte tankene med noen og få hjelp til å se ting på en litt annen måte. Dette er til og med et råd for å øke antall likes på instagram – ta bildene fra nye vinkler…

 

3 Comments

 • Wolfgang 7. mars 2015 at 07:58

  Ja, så sant: Ulike syn og synsvinkler er kilde til både glede og frustrasjon…

  Reply
 • Trine 11. mars 2015 at 12:16

  Du presenterer igjen fine perspektiver på livet Hanne, takk!

  Reply
 • DET STORE LILLE SPEILETHan som jobber i Tyskland er litt feil | – en blogg av Hanne Dyrendal 13. mai 2015 at 15:05

  […] Kommunikasjon er utfordrende. Et morsomt eksempel har vi i den klassiske hviskeleken, hvor det er om å gjøre å se om vi får fram rett ord eller budskap når det er blir hvisket fra person til person en del ganger. Vi kan tro at vi oppfatter rett. Men både i hviskeleken og i det virkelige liv, vil våre egne ører være med på å bestemme hva vi hører. Vi har alltid vår egen «forforståelse» og vil høre et budskap på vår måte. Dette har jeg også skrevet litt om tidligere (HER). […]

  Reply

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *