TID

Publisert 22. november 2017 by hannedyrendal

Tid er et interessant fenomen. Av Albert Einstein har vi jo lært om relativiteten. Tid er intet unntak i så måte. I følge wikipedia er tid et «abstrakt begrep hovedsakelig benyttet som en betegnelse for hendelsers konstante bevegelse fra fortid til nåtid til fremtid». Tid har altså på en eller annen måte med bevegelse å gjøre. Jeg tipper det er flere enn meg som har erfart at tiden noen ganger flyr av sted, mens den andre ganger bare snegler seg avgårde. Selvsagt tikker og går sekundene i samme fart de, men opplevelsen vår kan være veldig forskjellig. Vår opplevelse av tid er altså koblet til en slags indre målestokk.

Den siste tiden har jeg hatt permisjon fra min daglige jobb som sogneprest for å ta videreutdanning i sjelesorg. I denne perioden har jeg hatt mitt daglige virke ved et sykehus. Her har også opplevelsen av tid møtt meg på ulike måter. Det har vært satt av litt tid til stillhet i sykehuskirken hver morgen. Og når det er mulig å falle til ro, oppleves ikke sånn stille tid som lang eller stressende, men som meningsfull og god. Jeg har tilbragt tid ved sykesenger. Her orker kanskje ikke pasientene så mange minutter med besøk. Men den lille tiden kan likevel utgjøre et hav av forskjell. Og når det kognitive begynner å svikte, er interessant nok tidsforståelsen noe av det som glipper.

Vi nærmer oss adventstiden. Tiden hvor vi venter på Herrens komme. Opplevelsen av denne tiden kan være at det er en lang og stille periode. Eller at den er altfor kort for alt som skal ordnes før julen ringer inn. Men uansett – det handler om tid. For da Gud ble menneske, gikk han inn i tiden. Gud trådte inn i vår virkelighet, og ble en del av tiden vår. Samtidig er Gud også mye større og langt utenfor både vår tid og vår forståelse av tid. Gang på gang stilles vi ansikt til ansikt med skjæringspunktet mellom tid og tidløshet.

For tid er rart. Tid er spennende. Tid er relativ.

1 Comment

  • Wolfgang 22. november 2017 at 22:40

    God tidsbruk å lese dette innlegget!

    Reply

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *