Ugress og Gordon Johnsen

Publisert 18. juni 2020 by hannedyrendal

Her om dagen sto jeg på hodet i blomsterbedet, luket og tenkte på Gordon Johnsen – psykiateren og grunnleggeren av Modum Bad. Ikke at jeg forbinder Gordon Johnsen med blomsterbed akkurat. Jeg aner ingenting om hans evne og interesse for hagearbeid. Men en ting vet jeg og det er at ett av hans sitater har blitt stående for ettertiden:

«Det du får bevisstgjort kan du gjøre noe med – det du ikke er bevisst vil alltid gjøre noe med deg»

Og her kommer altså lukingen i blomsterbedet inn. Jeg innrømmer at jeg ikke er spesielt glad i hagearbeid, men i år har jeg iallfall skjønt at dette både er et arbeid som MÅ til (det visste jeg vel egentlig fra før…) og at luking er en gjentakende aktivitet, noe som i seg selv kan være ganske fint. Gjentakelse er ikke så dumt. Ved å gå der med hodet ned og rumpa i været er det nemlig mulig også å benytte tiden til å tenke. Og jeg begynte altså å tenke på det nevnte sitatet av Gordon Johnsen. 

I blomsterbedet hos meg er det gode vekstforhold for ugress, noe som selvsagt skjuler det som egentlig var meningen at skulle vokse der. Men det tok ikke så lang tid fra jeg begynte å luke, til jeg så de fine plantene og blomstene som var ment å være der. Jeg hadde jo forsåvidt lagt merke til dem, så det kom ikke som en voldsomt stor overraskelse. Men den litt større ettertenksomheten kom i runde nr. to av lukeprosjektet mitt. For når jeg tok meg tid til å fortsette arbeidet, fant jeg at det var mer ugress som jeg ikke hadde lagt merke til i første runde. Og når jeg tok meg tid til også å ta det bort, fant jeg de små, forsiktige blomstene og plantene. De jeg ikke hadde sett tidligere. De som til tross for at de hadde blitt oversett likevel hadde vokst fram!

Og sånn kan det være i livet også. Når vi tar den første runden med bevisstgjøring kommer det fram en del ting som vi ante at var der, men som har ligget skjult. Og det kan være fristende og stoppe med det. Men har vi overskudd og mot til å fortsette den mentale lukingen, kan vi også finne dette vakre vi ikke visste om. Det som er litt forsiktig og lavtvoksende, og som det tar tid og varhet å få fram. For blir ikke det mentale ugresset sett, forstått og luket bort, er det mye av det egentlige jeg-et som ikke kommer fram. Det ubevisste ugresset vil alltid gjøre noe med oss. Både mental luking og luking i blomsterbedet har det til felles at det er et gjentakende arbeid, men begge deler er verdt innsatsen.

Så er det kanskje ikke helt uten grunn at til bursdagen min står både kantklipper og den nyeste boken om Gordon Johnsen på ønskelista 🙂

No Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *